Matkailualalla on ollut paljon puhetta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden suhteen niin alueorganisaatioiden kuin matkailuyritysten keskuudessa. Vastuullisuus, kestävä kehitys ja ympäristön huomioon ottaminen ovat näkyneet myös yhtenä prioriteettina hankerahoitusten jakamisen perusteissa, esimerkiksi Business Finlandin RRF-rahoitus.

Nyt pystymme vastaamaan entistä monipuolisemmin vastuullisuuteen liittyviin haasteisiin aloitettuamme syksyllä 2021 tekemään yhteistyötä Green Carbon – Hiilijalanjäljen mittaamiseen ja kompensointiin keskittyneen yrityksen kanssa. Jyväskylästä lähtöisin oleva Green Carbon on tehnyt jo yhteistyötä lukuisten tunnettujen suomalaisten brändien kanssa (Finlayson, Koneen säätiö, Kouvolan lakritsi) mutta matkailuala oli heille vielä tuntemattomampi toimiala. Meillä oli ilo lähteä tekemään yhteistyötä lähellä olevan jyväskyläläisen toimijan kanssa ja päästä konkreettisesti mittaamiseen kiinni.

Aloimme yhteistuumin miettimään, kuinka voisimme toteuttaa ensimmäisen pilotin matkailualalle, jossa olemme itse myös mukana. Meille nousi luontevasti ajatus pyytää mukaan monivuotista markkinoinnin asiakkuuttamme Varjola Resorttia Laukaasta. He olivat välittömästi mukana kuullessaan mahdollisuudesta, ja Riikka Ruunaniemi Varjolasta vastasi minulle esitellessäni ideaa: ”Tätä juttua on jo jonkin aikaa pyöritelty mielessä ja kysyit kyllä hyvään paikkaan, sillä ei oikein itse tiedetty miten lähteä edistämään näitä asioita!”

Maaliskuussa olemme aloittaneet yhteistyön vauhdikkaasti ja tulevan kevään sekä alkukesän aikana tulemme avaamaan yhteistyön etenemistä. Kerromme, mitä kaikkea prosessi vaatii, kun matkailuyritys päättää teettää laskelman omasta hiilijalanjäljestään, kuinka se lasketaan, miten hiilijalanjälkeä saataisiin pienennettyä sekä mahdollisesti jopa kokonaan kompensoitua erilaisten hiilinieluihin perustuvien toimenpiteiden avulla.

Tutustu yhteistyöyrityksiin ja jää seuraamaan matkaamme hiilijalanjäljillä:

Green Carbon (voit aloittaa tien kohti parempaa hiilijalanjäljen hallitsemista)

Varjola Resort (jos liikut Keski-Suomessa niin piipahda Laukaassa ja tutustu luontoaktiviteetteihin)

Lue toisesta blogistamme, mitkä ovat matkailuyrityksen hiilijalanjäljen pienentämisen keskeisimmät hyödyt

Tero