Jyväskylässä järjestettiin 16.-17.10.2015 Rails Girls –workshop, jossa tutustuttiin koodaamisen saloihin. Rail Girls on alkujaan lähtenyt vuonna 2010 Helsingistä, kun Linda Liukas ja Karri Saarinen pitivät koodaustyöpajaa ensimmäisen kerran omalle kaveripiirilleen. Tieto tapahtumasta kiiri maailmalle ja täysin vapaaehtoisvoimin pidettävää työpajaa on tämän jälkeen järjestetty ympäri maailmaa. Viikonloppuna Rails Girls saapui ensimmäistä kertaa Jyväskylään ja samaan aikaan koodausta opeteltiin Oulussa, Melbournessa ja Salt Lake Cityssä.

20151017_094709Oli mahtavaa päästä opiskelijan penkille pohtimaan digitaalisuutta eri näkökulmasta ja sitä, mitä kaikkea eri ohjelmistojen avulla voidaan saada aikaan. Olen työni puolesta ollut aina tekemisissä verkko- ja kampanjasivustojen kanssa, mutta varsinaista koodaamisosaamista ei ole karttunut HTML- ja CSS -perusteita lukuunottamatta. (Herättävätkö nämä kirjainyhdistelmät jo pientä ahdistusta? 🙂 )

Työelämässä on tärkeää ymmärtää ja hahmottaa eri osaamisalueita. Markkinoinnin toimintamallit ovat muuttuneet digitaalisuuden myötä, vaaditaan uudenlaista osaamista ja markkinoille putkahtavien uusien työkalujen lisäksi nykyisiin kanaviin tulee jatkuvasti muutoksia. Kaikessa ei tarvitse olla guru, mutta on hyvä olla tietoinen muutoksista ja uusista mahdollisuuksista myös oman työnkuvan ja roolin ulkopuolella.

Itselläni kiinnostusta koodaamista kohtaan löytyy osaamista enemmän, joten halusin ehdottomasti hakea mukaan kun kuulin Rails Girlsin saapuvan Jyväskylään. Työpajassa oli mukana eri taustoilta ja aloilta olevia naisia, osa opiskelijoita ja osa työelämässä, mutta kaikkia yhdisti silminnähtävä ja aistittava innostus uuden oppimiseen.

 

Processed with VSCO with f2 presetAlkuhämmennyksestä innostukseen

Kaikki Rails Girls -toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Paikalla olleet valmentajat olivat varustettu erinomaisilla hermoilla meidän kysellessä ja yrittäessä hahmottaa, mitä olimme käytännössä tehneet ja saaneet ruudulle aikaan. Jo kahden päivän työpajan aikana, monien kokeiluiden ja virheilmoituksien kautta, ruudulleni ilmestyi oikea ”verkkosivusto”. Yksinkertainen sivusto, jonka olen itse alusta alkaen tehnyt. Sivusto, joka suunnittelutehtävän mukaisesti listasi matkailuvinkkejä 🙂

Päivien aikana käytiin keskustelua yleisesti koodaamisesta ja valloillaan olevista mielikuvista: koodaaminen on enemmissä määrin yhteisöllistä ja luovaa ongelmanratkaisua kuin ”yksinäisen nörtin puuhastelua pimeässä”. (huom! Tämä mielikuva ei alunperinkään kuvannut omaa suhtautumistani koodaamiseen 🙂 ) Vaikkei parissa päivässä kenestäkään tule valmista koodaria, sai tämä työpaja ainakin itselleni aikaan pienen kipinän oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Jos sinua kiinnostaa perusteiden opettelu, löydät lisämateriaalia alla olevien linkkien kautta:

Tietoa Rails Girls -yhteisöstä ja maksuttomista työpajoista: http://railsgirls.com/.

Workshopin materiaalit ohjeistuksineen löydät täältä: http://guides.railsgirls.com/app/

Kokeile Rubya täältä: http://tryruby.org/levels/1/challenges/0

Maksuttomia materiaaleja koodaukseen: https://www.codecademy.com/

Maksuttomia puhelimen applikaatioita koodauksen opetteluun: https://play.google.com/store/apps/dev?id=8092475488373003589

 

Sanna_Virtanen_FlowHouseTekstin on kirjoittanut Sanna Virtanen, joka työskenteli aiemmin FlowHousella.